A mulandóval szembemenni

Aknay János őrangyalok és hírvivők című balatonboglári kiállítása

A mulandóval szembemenni – Aknay János balatonboglári kiállítása

 A balatonboglári evangélikus templomtér július 31-re felöltözött Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész szakrális alkotásaival. Az apszisban négy krisztusábrázolás mellett a Megváltó című alkotás mint oltárkép került, míg az apszisból kilépve közel negyven angyalábrázolás látható. Fotó: Magyari Márton; írta: Galambos Ádám

 

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány, a Balatonboglári Evangélikus Egyházközség, valamint a Balatonboglári Művelődési Ház közös rendezvényén a teljesen megtelt evangélikus templomban Czöndör István evangélikus lelkész köszöntötte az egybegyűlteket. A lelkész elmondta, hogy a kiállított alkotások milyen összhangban vannak az immáron több mint tíz éves templommal.

Dr Kovács Miklós Balatonboglár város polgármestere kiemelte, hogy a most bemutatásra került tárlat nagyon fontos a város számára, hisz annak kulturális értékét és az evangélikus gyülekezettel való együttműködést jelenti.

Ezt követően Magyari Márton, az alapítvány önkéntese felolvasta Gáncs Péter evangélikus püspök a kiállítást köszöntő sorait, melyben elhangzott, hogy „a kiállítás címe igen aktuális. Világunkban nagy szükség lenne minél több „őrangyalra és hírvivőre” akik Isten szeretetének jóhírét hallhatóvá és megtapasztalhatóvá teszik”

Galambos Ádám, az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke, a kiállítás rendezője Szakrális csendélet című megnyitóbeszédében kifejtette: „Ha a földi élet értelmét keressük, azt önmagában nem tekinthetjük, hisz ahhoz szükséges egy külső, objektív látásmód, mely utat mutat és eligazít. Aknay János festőművész égi hírnökök, követek és földi szentek találkozásait jeleníti meg angyalábrázolásain. A festő, aki nem akarja – vagy nem tudja – elhagyni az ember felfelé tekintését, a világi hírektől elszakadva a szakrálisat, a szentet és ebből következően a valós érzelmeket közvetíti. Egy olyan világba kalauzol minket, melyben a fájdalom, törődés, lágyság, az érzelmek tiszta megjelentetése nem délibáb, hanem a szeretet által megvalósuló élet.” Később hozzátette: „Az építész által ihletett templomtérbe a festő által hitvallásként megjelenő alkotások kerültek. A Balatonboglári evangélikus templomban megvalósuló kiállítás szakrális teret öltöztet fel.”

Karosi Bálint orgonaművész, a 2008-as nemzetközi Bach fesztivál nyertese, aki jelenleg a Bostoni Evangélikus Egyházközség orgonistája a kiállítás-megnyitóra két evangélikus ének felhasználásával improvizált és ezúton beszélgetett az alkotásokkal.

A megnyitó a TemplomTúra keretén belül került megrendezésre, ahol a közel százötven jelenlévő továbbvonult megtekinteni Rieger Tibor szobrászművész életmű-kiállítását. A pincetárlat, majd a vörös kápolna megtekintése után az alkalmat a kék kápolnánál fogadás zárta.

Aknay János alkotásait szeptember 15-ig tekintheti meg az érdeklődő.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?