Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Cikkek rendezvényeinkről A fény felé címmel teológiai és művészeti szimpóziumot és estet tartottak Budapesten - Videók!
Bekezdések

A fény felé címmel teológiai és művészeti szimpóziumot és estet tartottak Budapesten - Videók!

Budapest – Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága, a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány rendezésében szeptember 21-én, a Fény Nemzetközi Éve alkalmából rendeztek teológiai és művészeti szimpóziumot Budapesten. /fotó: Kondella Mihály, videó: Szántó Endre/

A fény felé címmel teológiai és művészeti szimpóziumot és estet tartottak Budapesten - Videók!

A fény felé címmel teológiai és művészeti szimpóziumot és estet tartottak Budapesten

Budapest – Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága, a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány rendezésében szeptember 21-én, a Fény Nemzetközi Éve alkalmából rendeztek teológiai és művészeti szimpóziumot Budapesten. 

E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága elnökének köszöntőjét követően Tudjuk-e, mi a fény? címmel Herényi Levente fizikus közérthető módon mutatta be a fényről alkotott természettudományos elképzeléseket.

A fény homályt, az árnyak mélye fényt szül...” mottóval meghirdetett telt házas összejövetelen Fabiny Tamás evangélikus püspök és Korzenszky Richárd OSB, a tihanyi apátság perjelének disputájára került sor. A dicsőség felfénylése című, Hans Urs von Balthasar teológiai-esztétikai gondolatiságára utaló beszélgetésen a disputapartnerek a Szentírás alapján mutattak rá a világ világosságának ma is jelenlévő üzenetére. A felekezeti párbeszédben a püspök és a perjel az egyházi év ünnepnapjaihoz kapcsolódó fény-szimbólumok üzenetéről beszélgettek.

A művészet és fény, avagy a szakrális művészet mint az igazság egyik lehetősége fogalmazódott meg Czigány Tamás építész, Haris László fotóművész és Mengyán András képzőművész disputáján. Az alkotói folyamat kegyelme nem önmagunktól jön – mi csak képességeink szerint a legtöbbet tehetjük hozzá –, hanem kell egy többlet, mely a művészen átívelő, egyetemes tartalommá formálja az alkotást – állapították meg a beszélgetőtársak.

A szimpózium és est a Bubnó Tamás által vezetett Szent Efrém Férfikar koncertjével zárult.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?