Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Cikkek rendezvényeinkről „Öröm nélkül nincs igazi tanulás” – Vekerdy Tamás és Csepregi András disputája
Bekezdések

„Öröm nélkül nincs igazi tanulás” – Vekerdy Tamás és Csepregi András disputája

Budapest – Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös rendezvényén jártunk, ahol a neves pszichológus és az evangélikus lelkész beszélgetett fiatalokról, kutatásokról, érzelmi intelligenciáról. Szöveg: Kiss Tamás (evangelikus.hu) Fotó: Kondella Mihály (kondellamisi.hu)

„Öröm nélkül nincs igazi tanulás” – Vekerdy Tamás és Csepregi András disputája

Vekerdy Tamás az Asztali beszélgetések rendezvényen

A címben szereplő idézet a világhírű Nobel-díjas agykutatótól, Freund Tamástól származik. Persze a gondolat nem új, elég csupán a reformpedagógiák egyik nagy élharcosára, Rudolf Steinerre gondolnunk, akinek módszerei máig megosztják a pedagógus társadalmat. Az említett gondolat és Galambos Ádám gondosan előkészített kérdései folyamatosan terelték a Vekerdy Tamás pszichológus és Csepregi András fasori iskolalelkész beszélgetését egy olyan végkifejlet felé, amiről már az elején sejthette a közönség, hogy több kérdést vet fel, mint ahányat megválaszol.

A téma ugyanis a fiatalok helyzete volt a mai Magyarországon. Lapozgatom a jegyzeteimet, és azon tűnődöm, mi lenne az a legjellemzőbb momentum, ami bemutathatná a majd' két órás beszélgetés hangulatát. A tény, miszerint az ország első élménypedagógiai tankönyvét a szegedi rendőrkapitányság adta ki? A figyelemre méltó adat, hogy a fiatalok több mint ötven százaléka külföldön szeretne érvényesülni? A kutatások eredményei, miszerint a sikeres karrier szempontjából az otthonról hozott érzelmi intelligencia, minden más tényezőt toronymagasan előz meg?

Sok témát felvetett a beszélgetés, a PIM dísztermében. A két nagy-tudású beszélgetőtárs és a moderátor szándékosan nem próbált erre a kérdéskörre kész, azonnal fogyasztható válaszokat adni. Olyan téma ez amiről kinek-kinek egyedül és a saját közösségeiben kell megtalálni az adott helyzetre alkalmazható válaszokat. Beszélgetni és hiteles emberek gondolatait hallgatni, velük együtt gondolkodni, kérdezni tőlük, egymástól tanulni és együtt fejlődni. Talán éppen ez a legnagyobb erénye az Asztali Beszélgetéseknek.

Ezért fontos, hogy tudjunk ezekről a rendezvényekről. Így, ezzel a lelkesedéssel ajánlom a kedves olvasó figyelmébe az Alapítvány következő programját: 2011. június 9-én Galambos Ádám, György Péterrel és Csepregi Andrással beszélget a Petőfi Irodalmi Múzeumban, György Péter – Apám helyett című könyve alapján, zsidóságról, holokausztról, kommunizmusról rendszerváltásról, amnéziáról és a mai életről.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?