Magunkról

Bemutatkozik az Asztali beszélgetések sorozat

 

Asztali beszélgetések

Történetünk

Logónk

A kuratórium tagjai

Az Alapítvány munkáját segítik

 

Asztali beszélgetések ...

 

Az Asztali beszélgetések... sorozat célja az egyház és a társadalom összekapcsolódását szorgalmazó kulturális közeg megteremtése. Egy helyet kívánunk biztosítani azok számára, akik érdeklődnek az egyházi és a világi gondolkodás széleskörű gondolatainak megismerésére.

Az Asztali beszélgetések formáját tekintve disputa, vagyis egy közéleti személy és egy evangélikus lelkész beszélgetését, illetve a hallgatóság számára biztosított nyílt beszélgetést jelent havi egy alkalommal. A városi szinten meghirdetett rendezvény gondolkodásra, különböző szemléletek megismerésére, különböző emberek akár egymással ellentétes gondolatainak megismerésére kívánja az érdeklődőket serkenteni.

Fontosnak látjuk, hogy a beszélgetések különböző témájúak legyenek. Így törekszünk arra, hogy a mai társadalmi problémákról különböző megvilágításban beszélgessünk pártpolitikától mentesen.

A sorozat ötletgazdája és szervezője: Galambos Ádám evangélikus teológus

 

 

Történetünk:

 

Az Asztali beszélgetések című programsorozat 2004 októberében indult Győrött. A kezdeményezés két éven keresztül Győr városában valósult meg. A rendezvények sikerei talán abból fakadtak, hogy mind az egyházi emberek képesek voltak a templom falain kívülre menni és vállalni egy közéleti beszélgetést, mind pedig meghívott beszélgetőtársaink elfogadása, miszerint szükség van a közös gondolkodásra.

Ennek a kettős nyitásnak eredménye, hogy egyre több helyről kaptunk megkereséseket, hogy szervezzünk ott is hasonló, nyitott rendezvényeket.

Ennek hatására gondoltuk, hogy szükséges egy szervezetet létrehozni, amely nonprofit jellegéből kifolyólag ugyanúgy tudja a továbbiakban végezni munkáját. Így a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség és a Győri Evangélikus Egyházközség közösen megalapították az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítványt.

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítványt a Fővárosi Bíróság 2007. május 25-én jegyezte be.

Ezen kívül számos kiállítás megvalósításában és lebonyolításában is részt veszünk.

Egycseppes Esték

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány segítségével Lengyel Anna és Rados Péter elindította az Egycseppes esték nevű rendezvénysorozatot, amelyen a két házigazda továbbra is megszólaltatja mindazokat, akik saját emberségük lelki-szellemi gazdagságából valami fontosat ki szeretnének fejezni, és meg szeretnék osztani embertársaikkal.

Az Egycseppes esték a társadalom széles és átfogó palettájáról szólaltatja meg a legkülönfélébb területeken tevékenykedő embereket. Írók, költők, képzőművészek, irodalom - és művészettörténészek, jogászok, orvosok, természettudósok, lelkészek, előadóművészek, újságírók, sportolók, egyetemi hallgatók stb. beszéltek életvezérlő elveikről, világszemléletükről, életfilozófiájukról - az emberség lényegének és jelenségeinek megannyi, egy-egy csepp egyedi és megismételhetetlen aspektusáról.

Logónk:

 

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány logója Kovács László Putu iparművész Átjáró című, 1999-ben készült alkotása alapján készült.

A logó egy szervezetnél mindenképpen kifejező. Mi az Átjáróval a találkozást, az egy alapzatról való indulást és az egymáshoz való közeledést próbáljuk kifejezni. Találkozás, két ív, amely bár nem ér össze, mégis egymáshoz közelít. Vonalaiban, formájában a hasonlóságra és nem az ellentétre utal. A két ív egyben két kéz is lehet, amely egymáshoz közelítve, egymást átkulcsolva nemcsak a földi együttlét harmóniáját, hanem az Istennel való találkozást is kifejezheti.

 

 

 

Elérhetőségünk

 

Ezúton is köszönjük segítőinknek fáradozásukat.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?