Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Events Párbeszéd fekete-fehérben. Lengyel és magyar grafika 1918-1939
Bekezdések

Párbeszéd fekete-fehérben. Lengyel és magyar grafika 1918-1939

— Felvéve: , ,

A Varsói Nemzeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria grafikai gyűjteményének közös kiállítása

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2009. 06. 28.
mikortól: 10:00 meddig: 18:00
Helyszín: Bp, Magyar Nemzeti Galéria
Név Magyar Nemzeti Galéria
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Párbeszéd fekete-fehérben. Lengyel és magyar grafika 1918-1939

A Varsói Nemzeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria grafikai gyűjteményének közös kiállítása

2009. március 13 - június 28.

KIÁLLÍTÁS

Szőnyi István: Illés elragadtatása (1922)

Kiállításunk a sokszorosított grafika alkotásain keresztül mutatja be a két világháború közötti időszak rendkívül összetett lengyel és magyar művészetét. A grafika sajátsága, hogy nyitott a könyvművészet, a karikatúra, a sajtóillusztráció, a reklámművészet és az építészet, valamint a design iránt, ezért más műfajoknál közvetlenebbül reagál az élet aktuális eseményeire.

A tízes és húszas években kibontakozó lengyel és magyar avantgárd csoportok egy egész Európát behálózó kulturális mozgalom részét képezték. A húszas évektől ezzel párhuzamosan Magyarországon és Lengyelországban is a történelmi változások az avantgárdétól eltérő művészi megoldásokat hívtak elő. A jövő helyett a múlt és a jelen, a formai újítás helyett a hagyomány került előtérbe. A magyar művészeket a világháború, a forradalmak és a területi veszteségek traumái késztették saját utak keresésére. A lengyeleknek viszont régi vágya teljesült 1918-ban, mikor három részre szakított országuk ismét egyesült. Az új állam megalapítása adott lendületet a jelen művészi értelmezésének. Az 1930-as években mindkét országban jelentkeztek a saját nemzeti kérdéseken kívül a modern civilizációra jellemző általános válságtünetek, amelyek kritikus hangvételű vagy apokaliptikus látomásokat ábrázoló művekben csapódtak le

.

A kiállítás együtt mutatja be mind az avantgárd, mind az azzal párhuzamosan élő más művészi kifejezésmódok képviselőit. A hagyománykereső, a klasszikus művészetből vagy a népművészetből merítő alkotók a régmúlt művészetének tanulmányozásával, felelevenítésével kerestek választ a jelen kérdéseire, s Lengyelországban és Magyarországon egyaránt megjelent a tradicionális és modern formák művészi vegyítésének jelensége.

A legkülönfélébb grafikai technikákkal készült munkákat témák, illetve művészeti problémák szerint csoportosítva mutatjuk be, így érzékeltetve, mit ragadott ki a sokszorosított grafika a kor által felvetett kérdésekből, és hogyan válaszolta meg őket. A lengyel és magyar grafika kiemelkedő alkotóinak munkái két nagy, átfogó fejezetbe csoportosítva láthatók. A Város, tömeg, gép című fejezet a modern ember, a 20. századi társadalom és civilizáció helyzetével foglalkozó alkotásokból áll. Mind a haladásba, a technikába és tudományba vetett hitet valló művészek, mind a társadalmi visszásságokat, a rossz közérzetet megfogalmazó grafikusok azt az elképzelést képviselték, hogy a művész aktív formálója korának. A másik fejezet, a Hagyománykeresés azokat a művészeti törekvéseket sorakoztatja fel, melyek a jelen kérdéseivel való szembenézéshez a múlt történelmében, a népi kultúrában és a vallásban kerestek fogódzókat. Nem az újítást, hanem az értékmegőrzést tekintették feladatuknak.

Az egyes témákon belül nyomon követhetők a korszak különböző irányzatai, az expresszionizmus, a konstruktivizmus, a neoklasszicizmus, a verizmus, az art deco és a szürrealizmus, illetve ezek egyéni variációi és keveredései is. A különböző irányzatok szintézise a közép-európai régió művészetének lényegi sajátsága.

Bemutatónk csemege a grafika barátainak. Kiemelkedő alkotásokban, nem egyszer virtuóz megoldásokban gyönyörködhetnek azok a látogatók, akik kedvelik a grafika intim, közeli megfigyelést igénylő műfaját.

A kiállítás kurátora: Bakos Katalin (MNG), Anna Manicka (Varsói Nemzeti Múzeum)

A rendezésben közreműködött: Tokai Gábor (MNG)

forrás: Magyar Nemzeti Galéria

 

Kapcsolódó rendezvény:

2009. június 16. 17.00


Az MNG Szabadegyetem programjai a PÁRBESZÉD FEKETE-FEHÉRBEN. LENGYEL ÉS MAGYAR GRAFIKA 1918-1939 című kiállításhoz kapcsolódóan
A Magyar Nemzeti Galéria új időszaki kiállítása kiemelkedő lengyel és magyar grafikusok mintegy 200 műalkotásán keresztül ad áttekintést az 1920-as, 1930-as években párhuzamosan érvényesülő különböző művészeti tendenciákról. Az MNG Szabadegyetem programjai a korszak lengyel és magyar kultúrájának további közös pontjait világítják meg. Az előadások keddenként 5 órakor kezdődnek, előtte 4 órakor az érdeklődők tárlatvezetéssel tekinthetik meg a kiállítást. A programok látogatása ingyenes.

Szomszédok határok nélkül. Magyarok és lengyelek a két világháború között

Budavári Palota, B épület, előadóterem

Tischler János történész, 1956-os Intézet

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2021. január »
január
HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?