Öt templom fesztivál

— Felvéve: ,

Győr, 2009. szeptember 17-21.

Esemény megnevezése:
  • Győr
  • hír
Időpont: 2009. szeptember 17., 00:55 meddig:
2009. szeptember 21., 21:55
Helyszín: Győr
Név Karzat Kultúrközpont Alapítvány
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Öt templom fesztivál

Győr, 2009. szeptember 17-21

Image

 

Részletes program ide kattintva érhető el


 Öt templom fesztivál

Öt nap, öt templom, öt vallás, egy kultúra…

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre Győr- Újvárosban az Európában is egyedülálló ökumenikus Öt Templom Fesztivál.  Ezen a fesztiválon nincs sör, nincs virsli, de van valamiféle spirituális hangulat és áhitat, és rengeteg ismerkedés a másik ember hitével és szeretetével.

A 2009. szeptember 17. és 21. között beteljesedő fesztiválon vendégünk lesz, pozsonyi a Pressburger Klezmer Band, az amerikai Budowitz Trio, a Sator Quratet Lovasi Andrással, Bognár Szilvia együttesével, az Affetti Musicali, Lőrinszki Attila, Ferenczi György és a Rackajam, Écsi Gyöngyi és a svéd Kraja együttes. Lesznek templomi bábszínházak, művészettörténeti előadások, városnéző séták, kiállítások, zeneiskolai koncertek, Magyarázó Istentiszteletek.

A fesztivált szervező Karzat Alapítvány szeretettel vár mindenkit, idén ősszel újra, egy utca öt templomába!

Részletes program: www.karzat.hu


Magyarázó Istentiszteletek sorozat:             

Az öt templomban, a fesztivál ideje alatt zajló hitéleti események eddig is részét képezték a programnak, 2009-től az egyházak képviselőivel együttgondolkozva új programként minden felekezet tart egy ünnepi, szakértői magyarázatokkal megszakított Istentiszteletet, Misét, ahol az érdeklődők részletesen ismerkedhetnek meg az egyes vallások liturgiájának sajátosságaival.

 

Híres hitbeszédek sorozat:

2009-ben a másik új programelemünk, a vallástörténet nagy prédikátorainak és hitszónokainak nagy beszédeinek, teológiai fejtegetéseinek színművészek által előadott, monodráma jellegű sorozata (Cserna Antal, Szabó Sipos Barnabás, Gáti Oszkár)

 

Zeneiskolai növendékhangversenyek:

 

(Liszt Ferenc Zeneiskola, Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont, Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézete)

 Az eddigi gyakorlatot követve, a város zeneiskolái ingyenesen látogatható növendékhangversenyeket adnak a templomokban.

 

Toronypályázat:

Az evangélikus Öregtemplomnak ezidáig nem épült, nem épülhetett tornya. Eredetileg az építést csak torony nélkül engedélyezték, később pedig a toronyra gyűjtött pénzből, egy másik templomot építettek.

Alapítványunk a Széchenyi István Egyetemmel és az Evangélikus Püspökséggel együttműködve építészeti pályázatot írt ki a torony tervezésére az ország építészeti egyetemeinek diákjai között.

A pályázatra minden elképelést felülmúlva 67 pályázat érkezett. A pályázók között képviseltették magukat az összes meghívott intézmény diákjai. Az Ittzés János evangélikus püspök által vezetett szakmai zsűri a színvonalas mezőnyből kiválasztotta a nyertes munkákat.

A pályaműveket a szeptember 17-én induló negyedik Öt Templom Fesztiválon kiállítjuk. Az ünnepélyes díjátadóra a fesztivál esti koncertjei előtt kerül sor.

A Tondach Zrt. , a Széchenyi István Egyetem és az Evangélikus Püspökség által felajánlott pénzdíjakat és a különdíjakat Ittzés János püspök és a Tondach Zrt. Képviselője adják át.

 

Kiemelt koncertprogramok:

 

Pressburger Klezmer Band (Sk)

A Pressburger Klezmer Band Szlovákia első zsidó zenét játszó együttese. Magukat az etno-worldmusic-kategóriába helyezik, abban a klezmerben ugyanis, amit ők játszanak, ugyanannyi a hagyománytisztelet, mint az alkotó- és kísérletező kedv.

 

Budowitz Trio (USA)

A hat tagú Budowitz 1995-ben alakult New Yorktól nem messze, Joshua Horowitz vezetésével.
A zenekar tagjai nemcsak játsszák a klezmert, hanem több értekezést, könyvet, cikket írtak a műfajról, valamint világszerte végeztek gyűjtőmunkát, hogy újra felfedezzék és egy csokorba szedjék a különböző országokban fellelhető zsidó népzenét. A Budowitz televízió- és rádióműsorok világszerte kedvelt előadója; számos CD-je jelent meg, amelyek közül több komoly díjat kapott, így pl. a BBC Critics Circle Awardot. Legutóbbi kiemelkedő munkája a szintén díjnyertes The Holocaust Tourist című film zenéje.

Több éves előkészítőmunka után, európai turnéjuk végén érkeznek Magyarországra, az Öt Templom Fesztiválra egyetlen koncertre.

 

Kraja (Sk)

Az együttes négy fiatal lány, Lisa, Frida, Eva és Linnea alkotja, akik Svédország egyik legészakabbra fekvő nagyvárosából, Umeåból érkeznek. Itt alapították meg zenekarukat. Svéd népdalokat adnak elő modern feldolgozásban gyönyörű, négyszólamos a capella változatban, de saját dalokkal is büszkélkedhetnek. Az együttes neve számi nyelven annyit tesz: „Az a hely ahova az ember vágyik”.  2008 nyarán adták ki a legújabb albumukat „Under Himmelens Fäste” (Az ég alatt) címmel. Több koncert, fesztivál, számos televíziós fellépés és európai turné van már a hátuk mögött.

 

Lőrinszky Attila

Nagybőgőművész. Zenei tanulmányait a Bartók Béla konzervatórium nagybőgő tanszakán végezte (1982). Másfél évtizedig (1975-90) volt tagja Szabados György kortárs zenei műhelyének. 1983ban a filharmónia szólistája, 1988-90-ben a bécs Wien Art Orchestra tagja volt. Fellépett az USA-ban, Kanadában és Nyugat-Európában. 1992-ben elnyerte a párizsi Bagnolet fesztivál zenei különdíját, 1994-ben Susanne Delal verseny (Tel Aviv) döntőse volt. Számos lemezen működött közre, többek között a Vienna Art Orchestra-val, Lajkó Félixszel, Kathy Horváth Lajossal. 2005-ben saját kiadású lemezt készített Reincarnation címmel.

 

Affetti Musicali

Az Affetti Musicali régizenei együttes 1984-ben alakult Budapesten. Céljuk a XVII-XVIII. századi kamarazenei – különösen a vokális – repertoár történelmi hűségű előadása korabeli hangszereken. Az együttes tagjai a régi zenei iskola legkitűnőbb magyarországi képviselői. Az Affetti Musicali a zeneirodalom azon területéről válogat, amely bővelkedik kevésbé ismert mesterművekben. Nem az elfeledett kismesterek, hanem a Schützhöz vagy Händelhez, Purcellhez vagy Couperinhez hasonló géniuszok munkáit kelti újra életre. Noha nagy súlyt fektetnek a korhű előadásmódra és a tudományos igényességű forráselemzésre, mégis elsősorban azt tartják szem előtt, ami a legfontosabb a zenében: az életteli és szuggesztív játékot.

 

Sator Quartett Lovasi Andrással és Bognár Szilviával

Heidl György zenéje nem követi a himnuszok középkori gregorián dallamait, a szerző, aki egyben a korai kereszténység történetének és irodalmának nemzetközileg elismert kutatója, saját zenei elgondolása mentén komponálta meg a művet. A muzsikus-társak színes és változatos zenei világot képviselnek. Lovasi András méltán népszerű rock-zenész, énekes, Bognár Szilvia jól ismert népdalénekes, Gyermán Júlia hegedűművész, Szakács Viktória a Pannon Filharmonikusok szólamvezető csellistája, Kovács Zoltán pedig a népzene, a kortárs zene és a jazz területén egyaránt otthonosan mozgó, sokoldalúan képzett muzsikus és zeneszerző.

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. július »
július
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?