Marc Chagall kiállítás

— Felvéve: ,

Marc Chagall grafikai műveiből nyílt kiállítás Esztergomban

Esemény megnevezése:
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2009. 07. 15.
mikortól: 10:00 meddig: 18:00
Helyszín: Esztergom
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Marc Chagall grafikai műveiből nyílt kiállítás Esztergomban

 

Forrás: [origo]

 

A szervezők a most látható kiállítás anyagával, amely több mint száz fekete-fehér illetve színes litográfiát foglal magába, jórészt Chagall Biblia iránti érdeklődését állítják középpontba. Az Ildiko Kühn, Pócsik György és Zoltai Dániel szervezésében bemutatott litográfiák, bibliai illusztrációk az 1956 és 1960 közötti időszakból valók, a művésznek abból az alkotói korszakából, amelyet igen nagy lelkesedéssel a színes litográfiának szentelt.

Esztergom.hu

 

img_4948.jpg

A kiállítás július 15-éig, hétfő kivételével minden hétköznap lehet megtekinteni

A kiállítás

 

A 250 négyzetméteren elterülő tárlaton több mint száz színes litográfiát láthat a publikum az északi kanonok-soron lévő impozánsan felújított Balassa iskola hangulatos és elegáns nagytermében. A tárlatot egyszerre ötven fő tudja egy időben megtekinteni, ez egyrészt a hely nagysága, másrészt a biztonság-technikai előírások és a légkondicionálás adta keretek befolyásolják. A biztonsági kamerarendszert fegyveres őrök szolgálata is erősíti.

Marc Chagall most bemutatott képeinek kiállításán műtárgyleírások, képeslapok, albumok teszik még emlékezetesebbé a nézők látogatását. A kiállításra a felnőttek 1500, a diákok 800 forintért léphetnek be, de fontos információ a helyieknek, hogy az esztergomi iskolák tanulói ingyenes nézhetik meg a tárlatot az önkormányzat jóvoltából.

Az Oroszországban született Marc Chagall a múlt századelő legszínesebb és legviccesebb festője. Meséket festett egész életében, hol vityebszki történeteket, hol bibliai sztorikat, de mindig nagy fantáziával és kiolthatatlan derűvel, ami képeit is nagyon színessé és szerethetővé tette. Fantáziavilága összetéveszthetetlen: festményein nagy számban repülnek libák, tyúkok, halak, menyasszonyok, nagy szakállú zsákos emberek, kecskék, más háziállatok és angyalok.

A bibliai történetek romantikája is nagyon izgatta őt, 25 éven át foglalkozott az ószövetségi történetek feldolgozásával. Esztergomban május 7-től azokat a bibliai témájú litográfiáit láthatjuk, amiket 1956 és 1960 között készített, a napsütéses francia tengerparton fekvő Vence városában, ahol 1949 óta élt. 

origo.hu

Marc Chagall (1887-1985)

Szülővárosában, az oroszországi Vityebszkben egy Pen nevű festőnél kezdett tanulni, majd később a szentpétervári akadémiára iratkozott be. 1910-1914 között, egy gazdag mecénás jóvoltából Párizsban kapcsolatba került kora híres festőivel, íróival. A Der Sturm 1914. évi berlini kiállításán bemutatott képeivel alapozta meg világhírét. Közvetlenül ezután visszatért szülővárosába és feleségül vette szerelmét és múzsáját, Bella Rozent. 1919-ben Moszkvába költözött, ahol az Állami Zsidó Színház falfestményeit, függönyeit festette meg. 1922-ben végleg visszatér Párizsba, majd megkapta a francia állampolgárságot. A második világháború alatt és után Spanyolországban, Portugáliában majd az Egyesült Államokban élt, ahol színpadi díszleteket, jelmezeket tervezett. 1949-ben telepedett le végleg a franciaországi Vence-ben. Többször utazott Görögországba, Izraelbe. 1963 és 1974 közötti évek a monumentális alkotások periódusa életében. André Malraux megrendelésére elkészítette a párizsi Opera mennyezeti falfestményét. Színes üvegablakokat tervezett, többek között a reims-i, metz-i és chichester-i katedrális, a jeruzsálemi Hadassa kórház zsinagógája, a New York-i ENSZ-székház, a zürichi Fraumünster-templom számára. 1978-ban megkapta a Francia Becsületrend Nagy Keresztjét.
 Chagall hatása kétségtelenül nagy volt mind a , mind az .
Emlékképeket, bensőjén átszűrt meseszerű fantáziavilágot, és nem a látható valóságot ábrázolta. Műveiben a szereplő emberek, állatok, tárgyak szimbolikus értelműek.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2020. november »
november
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?