Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Events kiállításmegnyitó - FeLugossy László: kifürkészhetetlen
Bekezdések

kiállításmegnyitó - FeLugossy László: kifürkészhetetlen

— Felvéve: ,

FeLugossy László festőművész műveiből nyílik önálló kiállítás Szentendrén a Művészetmalomban

Esemény megnevezése:
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2009. 03. 07.
mikortól: 17:00 meddig: 18:00
Helyszín: Szentendre, Művészetmalom
Név
Telefonszám 26/301-701
Jelenlévők Szirtes János
feLugossy László
Farkas Viola
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Felugossy László - Kifürkészhetetlen című kiállítása

MűvészetmalomKiállításmegnyitó

2009. március 8. - május 10.
feLugossy László: Kifürkészhetetlen

Megnyitó: március 7. szombat, 17 óra

A kiállítást megnyitja a Sokadik kétség című performansszal:
Szirtes János és feLugossy László
A kiállítás kurátora:
Farkas Viola
művészettörténész

fe Lugossy Lászlónak nincs jó kedve, még ha röhögünk is. Egy régi mondás szerint a világ annak, aki gondolkodik: komédia. (Aki érez, annak tragédia.) feLugossy László kiállításán sok mű reflexió a recesszióra , a válságra, amit gazdasági kérdésnek tekintünk. De végső soron ezt a gazdaságot mi csináljuk emberek, és a mi viselkedésünk, az emberi természet: a túlzott fogyasztás, a lelkünkkel való foglalkozás elhanyagolása, a másik embertől ( legyen akár egy éppen most éhen haló afrikai, vagy megfagyó szegény) való elfordulás, a közöny eredménye, és azé, hogy már azt sem tudjuk, kik vagyunk, mik a valós igényeink, tényleg ezt akarjuk, vagy lehet, hogy ezt más akarja, csak ő úgy akarja, hogy mi azt higgyük, hogy mi akarjuk?

Ami elsősorban mégis feLugossyt érdekli, az nem az egyén és a társadalom, ember és a ember kapcsolata, hanem az egyén önmagához való viszonya. Képeinek egy részén két arcot látunk, melyek különböző viszonyban vannak egymással, vagy egymást nézik (rád vagyok kíváncsi), vagy egymásba folytak (ez nem is olyan felkavaró), és olyan is van, aki (újra)rajzolja önmagát vagy valaki mást. Sok esetben sejtjük, hogy arc az, amit látunk, de már annyira elmosódott, elfolyt, hogy nem tudjuk biztosan. Olyan is van, akinek arca lecsúszott egyéb testrészeire, és inkább egy állat képe kezd kibontakozni. Kaotikus és értékvesztett világunkra utal sok esetben a megvalósítás módja, a különféle (sokszor ronda és gusztustalan) anyagok: pamacsok, szőrök, szűrők, nylonfóliák, műanyagok. Ezen anyagok használata a halálosan komoly tartalommal együtt, az értékrendszerek ütköztetése az irónia állandó jelenlétét okozza. A szemét és a gagyi mellett kevés értéket találunk, és azt is elsősorban a hiányban tudjuk megragadni, de nincs veszve minden, amíg erről a hiányról van tudásunk.

feLugossy Laca hazánk szellemi életének meghatározó, kultikus figurája immár harminc éve. Volt zenész, a legendás A.E.Bizottság énekese, színész, filmrendező, ma már „csak” képzőművész, főleg a festészet jellemzi tevékenységét. FeLugossy művészetére nem volt közvetlen hatása egy nagy elődnek sem, stílusát a dadaizmus/neodadaizmus (a világból való részletek kiragadása és ezek archetípussá válásával egy új mítosz teremtése, provokáció) és a szürrealizmus/neoszürrealizmus (csapongó asszociációk) szellemiségével, alkotó módszereivel lehet kapcsolatba hozni. Szellemi rokonságról beszélhetünk több művész kapcsán: Beuys, Flahtström, Dubuffet, Enzo Cucchi, Penck, Tóth Menyhért. A kiállításon festmények, kivágott képek, installációk, kisebb írások, ezen műfajok társítása, videók – a kiállítás megnyitón performansz látható. Farkas Viola, kurátor

forrás: www.szentendreprogram.hu

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2020. július »
július
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?