Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Events könyvbemutató - Asztali beszélgetések...3 - Közös örökségünk
Bekezdések

könyvbemutató - Asztali beszélgetések...3 - Közös örökségünk

— Felvéve: , ,

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • Asztali
Időpont: 2009. 12. 17.
mikortól: 19:00 meddig: 20:30
Helyszín: Bp, Pilinszky János Irodalmi Kávéház
Név
Telefonszám 20 824 46 22
Jelenlévők Fabiny Tamás
Fekete László
Szvorák Katalin
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

KÖNYVBEMUTATÓ

Asztali beszélgetések...3 - Közös Örökségünk

http://bolt.lutheran.hu/cms/components/com_virtuemart/shop_image/product/5463a1e3519683e2ac4c56e1633146c7.jpg Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány

  

Szeretettel hívjuk az érdeklődőket harmadik kötetünk bemutatójára.

Helyszín: Pilinszky János Irodalmi Kávéház /Budapest, V. Váci u. 33/ térkép

Időpont: 2009. december 17. (csütörtök) 19 óra

 

A kötetet bemutatja:


 Fabiny Tamás

 evangélikus püspök
a Keresztény-Zsidó Társaság ügyvezető elnöke

 

A könyvbemutatón hagyományainkhoz híven Asztali beszélgetések is lesz. Az alkalmon zsidó és keresztény énekek hangzanak el.

Beszélgetőtársak:

 

Fekete László

a Dohány utcai zsinagóga főkántora

és

Szvorák Katalin

énekes

Fekete László főkántor  http://www.szvorakkatalin.hu/images/sajtokep/portre05.jpg      http://asztali.lutheran.hu/kepgaleria/fabiny-tamas-evangelikus-puspok/image_preview

                  
 

Asztali beszélgetések... 3 - Közös örökségünk

      "Hogy milyen fontos a hallgatás falát áttörő megszólalás, azt éppen a Gestapo fogságába esett Niemöller egy megrendítő vallomásával
tudom szemléltetni: „Először a zsidókért jöttek, és én nem szóltam, mert nem vagyok zsidó. Azután a kommunistákért jöttek, és én nem szóltam, mert nem vagyok kommunista. Azután a szakszervezetiekért jöttek, és én nem szóltam, mert nem vagyok  szakszervezeti. Azután értem jöttek, és nem maradt senki, aki szólhatott volna.”
     2009-ben jelenik meg ez a könyv. A számos kerek évfordulóból hármat szeretnék kiemelni. A költő Radnóti Miklós – akinek Nem tudhatom című verse bevezeti az egyik beszélgetést –, valamint Sztehlo Gábor és Keken András evangélikus lelkészek egyaránt 1909-ben születtek. Valamennyien a colloqium és a consolatio, a beszélgetés és a vigasztalás emberei voltak. Radnóti egyik utolsó verse, a Nyolcadik ecloga nem más, mint a Próféta és a Költő beszélgetése.
Hatvanöt évvel ezelőtt, 1944-ben. Igaz, hogy nem asztalnál, hanem „Zagubica fölött a hegyekben” – ám egy vigasztalan helyzetben is vigaszt kínálva."
Fabiny Tamás evangélikus püspök

http://bolt.lutheran.hu/cms/components/com_virtuemart/shop_image/product/5463a1e3519683e2ac4c56e1633146c7.jpg

Az Asztali beszélgetések harmadik kötete 65 évvel a holokauszt után jelenik meg. Az itt olvasható beszélgetések valamiként a vigaszkeresésre és a múlttal kapcsolatos közös felelősségre, ezen belül is a zsidóság és a kereszténység viszonyára irányulnak. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Szabó Lajos teológusprofesszor és Schweitzer József főrabbi a közös gyökerekről beszélget. Majd utóbbi átül egy másik asztalhoz, ahol a soa-regényéért Nobel-díjat kapott Kertész Imre író és egy másik teológus, Jutta Hausmann mutat készséget arra, hogy az Auschwitz utáni korról cseréljenek véleményt. Ezt követően Hausmann biblikus professzor vált asztalt, és egy biblikus témákat gyakran ábrázoló festőművész, Fehér László mellé telepszik. Ezután monumentális biblikus tárgyú regények szerzőjével, Spiró Györggyel beszélget egy újabb teológus, Csepregi András, majd a bibliai és a köznapok törvényeiről cserél eszmét Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke és Gáncs Péter püspök.

A kötetben harmadik beszélgetőtársként szereplő művészek:

Böröcz Anrás, Csikai Márta, Fehér László, Incze Mózes, Lugossy Mária és Varga Imre

A kötet előszavát Fabiny Tamás evangélikus püspök írta.

A beszélgetések visszatérő témája a közös felelősség. Az egyháznak újra és újra át kell gondolnia a zsidósághoz fűződő viszonyát. Szükség van teológiai reflexióra és társadalmi, történeti összefüggések komolyan vételére. Utóbbi területen bizony bűnbánatot is kell gyakorolniuk az egyházaknak. Magukat kereszténynek nevező emberek ugyanis sok rosszat elkövettek a zsidó testvéreikkel szemben szóval, cselekedettel és mulasztással. Mindezekről beszélni kell. Ám vigaszt is találhatunk.

Asztali beszélgetések...3 - Közös Örökségünk
Szerk: Galambos Ádám
Luther Kiadó, Budapest, 2009
ISBN 978-963-9979-00-0
ISSN 1789-9494

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2021. január »
január
HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?