Kállai Nagy Krisztina kiállítása

Mesélő Biblia - november végéig látogatható kiállításunk

Esemény megnevezése:
  • Mosonmagyaróvár
  • kiállítás
Időpont: 2008. 11. 30.
mikortól: 08:30 meddig: 12:00
Helyszín: Mosonmagyaróvár
Név
Jelenlévők Kállai Nagy Krisztina
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Mesélő Biblia című kiállítás

 

Sok szeretettel hívjuk a kedves érdeklődőket a Biblia évében

Kállai Nagy Krisztina

Mesélő Biblia című könyvben megjelent illusztrációiból rendezett kiállításunkra.

 

A kiállítás november végéig tekinthető meg a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium folyosóján.

 

Nyitvatartás:

hétfő-péntek: 7:30 - 19:00

vasárnap: 8:30 - 12:00

 


                              
        

Biblia - képekben elmesélve


    A Mesélő Biblia a Szentírás történeteit úgy adja közre, hogy könnyebb legyen őket elmondani, mint felolvasni. "A mesélés sohasem egyirányú kommunikáció - vallja a szerző. - Mesterszinten beszélgetéssé alakul, a mesélő és a hallgató közötti eseménnyé. Ezt a folyamatot úgy segíthetjük elő, hogy a közönségnek különböző lehetőségeket adunk arra, hogy részt vehessen a mesélésben."
    A párbeszédekben gazdag szöveg végig fenntartja a hallgatóság érdeklődését, és lehetőséget teremt a történet vagy egy része eljátszására. A játékos elemek, ismétlések, mondókák, számolók megmozgatják a hallgatóságot. Például a gyerekek menetelhetnek és tülkölhetnek Jerikó ostrománál, majd együtt sóhajtozhatnak Jónás prófétával, mímelhetik a halászatot a tanítványokkal.
    A kötet hetvennégy ó- és újszövetségi történetet fogalmaz újra, gyerekeknek szánt mesemondásra (nem csupán felolvasásra) is alkalmassá téve a szentírási szöveget, az író, Bob Hartman szándéka szerint. A könyv végén egy ötlettár segíti a felnőttet abban, hogy - játékos módon - bevonhassa a kicsiket a történetekbe. Itt értékes megjegyzéseket olvashatunk a "mesélés" mikéntjéről, fortélyairól is. Hiszen a Mester maga is mesél: "Jézust sokan hallgatták. Eljöttek hozzá a jó emberek. És eljöttek a rosszak is. A csalók, hazugok, rablók és tolvajok. Nem tetszett ez mindenkinek. Akik annyira jónak hitték magukat, csak morogtak. Ugyan már, Jézus! - szóltak oda neki. - Hogy mondhatod, hogy Istentől jössz, mikor ilyen gonosztevőkkel állsz szóba? Jézus elgondolkodott egy pillanatra. Hadd mondjak el egy történetet..."
    A kiadvány a Harmat Kiadó gondozásában jelent meg Magyarországon egyidőben más nyelveken történő kiadással. Külön büszkeség, hogy az idegen nyelvű kötetek is magyar grafikusművész képeivel láttak napvilágot.
   A színes, expresszív, mozgalmas és mesés illusztráció az IBBY-díjas Kállai Nagy Krisztina munkája. Nála az illusztráció hangsúlyozottan a könyv építőeleme. Határozott és erős színekkel festi meg a képeit, sok szeretettel és humorral alkotja meg jellegzetes figuráit. "Nem felejtettem el, milyen gyereknek lenni - mondja a könyv kapcsán. - Azt remélem, hogy az illusztrációim megelevenítik a történeteket,megjelenítik a szereplők tulajdonságait, érzéseit a mai gyerekek számára."
    Nemcsak illusztrálják, hanem tovább is mesélik a történeteket a magukkal ragadó tekintetek, riadt vagy örömteli arcok, beszédes mozdulatok, s a Kállai Nagy-rajzokra jellemző szolid humor: kedélyes irónia, némi (szükséges) távolságtartás az anyagtól, azért, hogy a lélekhez szóljon, s a gyermekhez. Mosolyra késztet a Jézus lábánál ülő Máriát korholó, sürgő-forgó Mártát figurázó képsor, vagy a bibliai szereplők közt megjelenő, ácsingózó kutyus kajlasága. Lám, gyermeki lélekkel a súlyos mondanivaló, az üdvösségtörténet is elmesélhető...


    A Mesélő Bibliához kapcsolódik az író-pedagógus házaspár, Miklya Mónika és Zsolt: Játéktár a Mesélő Bibliához című kiadványa. Minden történethez hat-nyolc játékot találhatunk benne, a mondókáktól kezdve a fogócskán és bújócskán át a bar-kochbáig; a kiscsoportos óvodásoktól egészen a tíz-tizenkét éveseknek való játékokig és feladatokig. Ezzel a könyvvel rengeteg ötlethez, módszerhez, technikához jutnak a vállalkozó kedvű szülők, lelkészek és vallástanárok.
    Ám ez a könyv jóval több, mint egy "játéktár". Olyan szemlélet- és gondolkodásmódra próbálja rávezetni használóit, amely segít a gyermekek szemével látni a világot, és az ő fülükkel meghallani Isten üzenetét. Célja az, hogy élményt adó játékhelyzeteket mutassunk a gyerekeknek, és minél inkább sajátjukként éljék meg a bibliai történeteket.

 

http://www.esztergomi-ersekseg.hu/img/ve102s/logo_biblia_eve.jpg

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2021. január »
január
HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?