Jézus nyomában - El Greco Szent Jánosa

— Felvéve: ,

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • kiállítás
Időpont: 2009. 02. 08.
mikortól: 09:00 meddig: 18:00
Helyszín: Bp, Szépművészeti Múzeum
Név
Telefonszám 06 1 / 469 71 00
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Kiállítás - Jézus nyomában - El Greco Szent Jánosa

Helyszín: Szépművészeti Múzeum /Budapest/

2008. december 12 - 2009. február 5.

A spanyol festészet egyik legjelentősebb mesterének, a krétai

származású El Greco művészetének gyökereit, a festészetét ért itáliai hatásokat, alkotásainak ihletőit mutatja be a Szépművészeti Múzeum december 12-én nyíló kamara-kiállítása. A Jézus nyomában című tárlat középpontjában a madridi Pradóból kölcsönzött Evangélista Szent János című festmény áll, melyet a Szépművészeti gyűjteményéből válogatott több mint 40 alkotással együtt láthat a közönség. A Géniuszok és remekművek című kamarakiállítás-sorozatba illeszkedő tárlat festmények, szobrok és metszetek segítségével ad képet a mester művészetének hátteréről.

A Szépművészeti Múzeum még 2006-ban, a centenáriumi évében egy különleges kamarakiálltás-sorozatot indított el, amely keretében a világ legnagyobb és legrangosabb múzeumainak gyűjteményéből válogatva mutatott be nálunk eddig még nem látott mesterműveket. A Géniuszok és remekművek kamara-kiállítás sorozat célja, hogy egy-egy jól ismert festőt más megközelítésből ismertessen meg a nagyközönséggel, egy-egy témát pedig rendhagyó módon járjon körbe. A Jézus nyomában című kiállítás ennek a nagysikerű sorozatnak a folytatása.


A spanyol festészet egyik legkorábbi jelentős alakja a görög származású Domenikos Theotokopoulos, akit már itáliai tartózkodása idején csak "a Görög" néven (Il Greco), majd a később spanyol névelővel kiegészítve, El Greco elnevezéssel jegyeztek fel kortársai. Domenikos Theotokopoulos 1541-ben a Kréta szigeti Candiában született, és pályája kezdetén bizánci ikonfestészeti stílusban kezdett festeni. Korai alkotásai közül csupán néhányat ismerünk, de a kréta-bizánci ikonfestészet hatása El Greco festészetében élete végéig jelen volt, néhol témaválasztásban, máskor kompozíciós formák megteremtésében kötődött a gyökerekhez. A mester 1566-ban települt át Velencébe, ahol néhány évig Tiziano műhelyében tanult. Itt a korábban kisalakos, kisméretű fatáblákra dolgozó ikonfestő a Velencében megszokott, nagyalakos festészeti stílusban kezdett alkotni.

A kiállítás középpontjában lévő, a Pradóból érkező Evangelista Szent János című festmény a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében lévő Szent Andrást, valamint a Szent Jakabot ábrázoló képpel kiegészítve El Greco apostolábrázolásait mutatja be. A kölcsönzött alkotás ikonográfiája alapján alkalmas arra is, hogy a másik két festménnyel együtt megidézze a mester középső és kései korszakában festett apostol-sorozatait. El Greco alkotásai mellett a kamaratárlaton olyan nagy itáliai mesterek - Tintoretto, Paolo Veronese, Jacopo Bossano - művei szerepelnek, akik erősen hatottak a krétai születésű festőre, különös tekintettel a Krisztus követőit és tanítványait, valamint a szenteket ábrázoló művekre. A kiállításon látható, El Greco által festetett Bűnbánó Magdolna szintén a velencei tartozódás alatt, Tiziano műhelyében szerzett tapasztalatok nyomait viseli magán. A tárlat elején kiállított néhány 15-16. századi kréta-bizánci alkotás a mestert ért korai hatásokat mutatja be, míg a Michelangelo-i ihletést egy festmény-másolattal, illetve egy márványrelief bemutatásával érzékelteti a tárlat. A kiállításon látható Marcantonio Raimondi neves metsző Raffaello rajzai alapján készített apostol-sorozata, amelyek az El Greco-i apostol-sorozatok előképeinek tekinthetők. A kiállítás, installációs elemként, több El Greco alkotást is felidéz, segítve ezzel azt, hogy az El Grecot ért hatásokról a látogatók a lehető teljesebb képek kapják.

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?