Imádság korunk hitvallóiért

— Felvéve: ,

A Sant'Egidio közösség rendezvénye

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2009. 04. 03.
mikortól: 19:00 meddig: 20:30
Helyszín: Budapest
Név Sant'Egidio közösség
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Imádság korunk hitvallóiért a Sant'Egidio közösséggel


A Szent Egyed közösség szervezésében ökumenikus imádság lesz a budapesti Egyetemi templomban április 3-án, pénteken este 7 órától azok emlékére, akik napjainkban az evangéliumért áldozták életüket. Az imaórát Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök vezeti.

 

„A második évezred végén az egyház újra a vértanúk egyháza lett.”
II. János Pál pápa


II. János Pál pápa az egyházat a Nagy Szentév és az új évezred előkészítésére hívó Tertio millennio adveniente kezdetű apostoli levelében kérte, hogy a hívő közösségek gyűjtsék össze és ápolják a XX. században hitükért megölt keresztények emlékét. Az 1915-ös örmény népirtástól az 1999-ben történt kelet-timori tömegmészárlásokig öt kontinensen át ível ez a martirológia: a nácizmus és a bolsevik kommunizmus, a spanyol és a mexikói polgárháborúk, a latin-amerikai diktatúrák, az afrikai etnikai háborúk és a vallási fanatizmus keresztény áldozatainak száma talán a hárommilliót is eléri. Sokuk nevét ma sem ismerjük. Az egyház kortárs nem hősök, hanem olyan férfiak és nők története, akik saját életüket nem akarták azon az áron megmenteni, hogy feladják az evangélium és a rájuk bízottak iránti hűségüket. Az ő áldozatuk olyan örökség, amelyet nagy hálával kell megőriznünk és továbbadnunk az új évezrednek.

2000. május 7-én a római Colosseumban a Szentatya ökumenikus igeliturgiát vezetett a XX. század vértanúinak emlékére. Az üldözések korunkban felekezeti és nemzeti hovatartozásra tekintet nélkül sújtottak megannyi keresztényt. A náci lágerek és a szovjet gulágok szögesdrótjai mögött gyakran együtt szenvedtek és tanúskodtak az evangéliumról katolikusok, ortodoxok és protestánsok. A mártírok áldozatában az egyház egysége titokzatos, de látható módon már megvalósul.

Az üldözés, a háború, a faji, etnikai és vallási alapú erőszak nem ért véget. A világ számos pontján továbbra is az életébe kerülhet az, hogy keresztényként és a béke embereiként nem maguknak élnek. Megemlékezünk majd — többek között — a 2005 augusztusában, Taizében, az imádság végén meggyilkolt Roger Schutz testvérről; Andrea Santoro atyáról, aki 2006 februárjában a törökországi Trebizonban egy török fiú lőtt agyon a szentmise végén, a Mohamed-karikatúrák miatti felháborodásból; a 2003 márciusában Budapesten meggyilkolt Andorka Eszter evangélikus lelkésznőről, akinek ajtaja mindig nyitva állt a szeretetére bízott nehéz sorsú fiatalok előtt. Az imádság alkalom lesz arra, hogy imádkozzunk a megpróbáltatások között élő testvéreinkért – áll a közösség meghívójában.

Magyar Kurír

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2021. január »
január
HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?