Berecz András lemezbemutató koncert

Esemény megnevezése:
Időpont: 2008. 12. 05.
mikortól: 18:00 meddig: 20:30
Helyszín: Budapest
Jelenlévők Berecz András
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Berecz András lemezbemutató koncert

 

A MOM-ban egy minden szempontból különleges műsor készül. Berecz András évek óta dolgozik a csuvas népdalszövegek fordításán, amelyekből egy teljes estés koncertet állított össze. Az ősi csuvas  szövegek a mai magyar ember számára is sok fontos üzenetet hordoznak. Akinek van ideje, kedve meghallgatni, szeretettel várjuk december 5-én 18.00-kor a MOM művelődési házban.

 

 

   Berecz András lemezbemutató koncert:

     "Sördal"

 

      "Mesehab"

 

         Csuvas népdalok magyar nyelven

 

 

      Műfordítás, zenei rendezés:
Berecz András

 

 

 

    Ének: Ivánovics Tünde, Juhász Katalin, Korpás Éva, Kovács Nóra, Kovács Judit, Navratil Andrea, Agócs Gergely, Antal Tibor, Bakos Árpád, Berecz András, Hetényi Milán, Monostori Gábor, Szabó Dániel, Szűcs Miklós

 

      Furulya: Juhász Zoltán, Sáringer Kálmán, Utra Mari Kör;      Tambura: Fábry Géza;      Hegedű: Gombai Tamás

       Cimbalom: Szabó Dániel;      Dob: Geröly Tamás     

 

      A "SÖRDAL" énekeit a testvérek, rokonok kiengesztelésére, megbékítésére, az öregek, és a rokoni vendégségek magasztalására tartogatják a csuvasok ma is. Sok - sorsunkba vágó - tanulságot hordoznak. Könnyedén, és szinte öntudatlanul. Gennadij Ajgi, a nem rég meghalt - Nobel díjra is fölterjesztett - csuvas író szerint, ha ezek a "rokondicsérő sördalok" nem lettek volna, az éber történelem már rég lefújta volna őket a térképről.

 

      Hogyan képes létéért énekelve küzdeni egy kétmilliós nép, melynek fele Szibériában, szétszórva él. Hogyan újítja és erősíti meg a rokoni szövetséget kedélyes dalokban? Sördalokban! Erre keressük a választ, erdélyi, vajdasági, felvidéki és magyarországi énekesekkel, zenészekkel. Dalolva, muzsikálva.

 

      

 

      Jegyárak:

      Diák elővétel: 800 Ft, a koncert napján: 1000 Ft.

      Felnőtt elővétel: 1000 Ft, a koncert napján: 1400 Ft.

Berecz András

énekes és mesemondó

1957-ben Budapesten születtem. Az elso dalokat édesanyámtól tanultam, aki a híres kunhegyesi táncos, tréfafa és nótafa, Tanka Gábor lányaként sok ilyet tudott. Erdélyben, Moldvában, Felvidéken, Somogyban, Nagykunságban, Nyírségben... dalokat, meséket, tréfákat gyujtögetek. Lassan huszonöt éve. Életem különféle vargabetui, hajtukanyarszeru fordulatai után, melyek során rakodó segédmunkás, erdomuvelo, útkarbantartó is voltam, hajszolt embertársaim örömét keresgélo énekes, mesemondó lettem. Óvodásoktól nyugdíjasokig, nevelointézettol parókiáig mindenféle rendu és rangú ember "használ"- hazám az elszakadt részekkel, és a diaspóra is. Kedves dalaim és meséim a honát kereso és a nagyon szerelmes ember hallomásai, látomásai. Felnottekhez szólnak inkább. Sok lemezt, kazettát, CD-t, rádió- és televízió-felvételeket készítettem itthon, Európában, USA-ban és Kanadában is. Tanítottam magyar népzenét Kalotaszentkirályon, Jobbágytelkén, Sopronban, a torontoi York egyetemen, kanadai, amerikai táborokban. Mesét mondtam tolmácsok segítségével kanadai, észt, francia, holland közönségnek is. Utóbb műfordítással is foglalkozom. Tagja vagyok az Egyszólam zenekarnak.

Díjak, elismerések:
1985. Népmuvészet Ifjú Mestere díj
1990. Magyar Muvészetért díj
1993. Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetés
2001. Magyar Örökség díj
2003. Március 15. díj
2005. Alternatív Kossuth díj
2005. Príma díj

http://www.asztalimovar.hu/beszelgetesek/fenykepek/berecza14.jpg

 

Berecz András a Mosonmagyaróvári Asztali beszélgetéseken

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2021. január »
január
HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?