Ingyenes programok a Zsidó Kulturális Fesztiválon

— Felvéve: , ,

Idén is több ingyenes eseménnyel készül a Zsidó Kulturális Fesztivál: a Ráday utcai 2B Galériában Parti Nagy Lajos nyitja meg Féner Tamás Jákob létrája című fotókiállítását. A Bálint Házban pedig a könyveké lesz a főszerep.

Ingyenes programok a Zsidó Kulturális Fesztiválon

Ingyenes programok a Zsidó Kulturális Fesztiválon

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2018. augusztus 27., 08:50 meddig:
2018. augusztus 30., 08:50
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Ingyenes programok a Zsidó Kulturális Fesztiválon

 https://asztali.lutheran.hu/programajanlo/ingyenes-programok-a-zsido-kulturalis-fesztivalon/leadImage

4 ingyenes eseményt ajánljuk most:

 

augusztus 27. hétfőn 17:00, Bálint Ház

Dzserba – zsidó közösség az arab világ szívében - A tunéziai Dzserba szigetén élő zsidóság múltjában a legenda és a valóság ötvöződött az évezredek alatt. Ebből a varázslatos világból tudósítanak Hortolányi Anikó és Falus Tamás fotói, valamint Csermák Zoltán: Csodálatos idegen című, 30 perces dokumentumfilmjének képsorai. Ezek az alkotások egy páratlan mediterrán kultúra lenyomatai, hiszen az első telepesek mintegy 2500 éve, Salamon templomának pusztulása után érkeztek Dzserba szigetére, s kohanitáknak, Áron leszármazottjainak vallották magukat. A szájhagyomány szerint magukkal hozták a szimbólummá vált templom ajtaját és számos kövét, amiket beépítettek új zsinagógájukba. A program a Tunézia Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal támogatásával valósul meg.
 

augusztus 28. kedd 17:00, Bálint Ház

Mezei Márk elsőkönyves szerző Utolsó szombat című regényének bemutatója. A Kalligam Kiadó gondozásában az idei ünnepi könyvhétre jelent meg Mezei Márk tollából az Utolsó szombat című regény, amely a Pozsonyi úti híres Láng Tékában hosszú ideig vezette az eladási sikerlistát. Megérdemelten. A regény cselekménye 1944. január 14-én játszódik Budapesten, főhőse a magyar fővárosban bújkáló Aron Rokeáh belzi rabbi, aki azon tépelődik, hogy a híveit a sorsukra hagyva kell elmenekülnie Palesztínába. A rabbi ugyanabban a házban tartózkodik egy Adler Magda nevű, kommunista zsidó nővel, akit – Aron Rokeához hasonlóan – szintén kétségek gyötörnek. Mit sem tudnak egymásról, a sors azonban egy pillanatra összehozza őket...
 

augusztus 29. szerdán 18.00, 2B Galéria

Féner Tamás fotóművész Jákob létrája című kiállítását Parti Nagy Lajos költő nyitja. Az idén nyolcvanadik születésnapját ünneplő Féner Tamás napjaink egyik legjelentősebb fotóművésze, mostani tárlata ismét a zsidó vallás felé fordul. Új kompozícióin a Prédikátor könyvének egyik szakasza ismétlődik, amely így hangzik: „Így beláttam, hogy nincs jobb az ember számára, mint hogy örömét lelje munkájában, mert ez a sorsa. Mert ugyan ki juttathatja odáig, hogy lássa, mi lesz utána?” 
 

augusztus 30. csütörtök 17:00, Bálint Ház

A világ leghíresebb operájának, a New York-i Metnek a kulisszatitkai magyar szemmel! Csermák Zoltán: Metropolitan Opera – kulisszatitkok című kötetének bemutatóját Marton Éva operaénekesnő nyitja meg.
A világ egyik leghíresebb komolyzenei létesítményének a kívülállók számára láthatatlan, belső élete elevenedik meg Csermák Zoltán idén megjelent kötetében, amelyben a szerző Krénusz József emlékeit dolgozta föl.
 
A huszonegyedik Zsidó Kulturális Fesztivál programjaihoz jó szórakozást kívánunk!

 

 

2B GALÉRIA

Budapest, 1092 Bp. Ráday u.47.
 
null
A 2B Galériát 2002-ben alapították a Böröcz testvérek. Tematikus kiállításaik szokatlan szempontból reflektálnak az adott felvetésekre. Témák, melyek köré kiállításaik leggyakrabban szerveződnek: emlékezet, holokauszt, identitás, kisebbségek, művészcsaládok. A 2B Galéria képzőművészeti programjaival korlátokat bont le, szokatlan fénytörésbe helyezve tradíciót és történelmi eseményeket. A szellemi izgalom, amit témaválasztásaikkal törekszenek fenntartani, a zsidó identitás legszabadabb megélésében segítheti a művészeket és a közönséget egyaránt. A felfedezőkedv minden tevékenységükre igaz, vallják, hogy a kultúra fejlődésének egyik útja a műfajok közti átjárás megteremtésében, a művészetek és a tudományok határterületein létrejövő újszerű kísérletek integrálásában rejlik.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

BÁLINT HÁZ

Budapest, 1065 Révay u. 16.
 
null

A Bálint Ház a magyar zsidó közösség otthona. Egy hely, ami összehoz. Missziónk egy aktív, nyitott és látható zsidó közösség létrehozása, amely szerves része egy szolidáris magyar társadalomnak. Találkozásokat kínálunk generációk, perspektívák között, találkozásokat önmagunkkal, zsidóságunkkal, közösségünkkel, és a társadalommal.

A Bálint Ház 1994. októberében nyitotta meg kapuit, Közép- és Kelet-Európa első közösségi központjaként a holokauszt óta. Azóta a budapesti zsidó közösségi élet központjaként működik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

A Zsidó Kulturális Fesztivál részletes programja itt érhető el: http://www.zsidokulturalisfesztival.hu/

http://www.zsidokulturalisfesztival.hu/wp-content/uploads/2018/07/zsk.jpg
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
2018. november »
november
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?