Varga Mátyás és Vojnich Erzsébet disputája

Budapest – 2014. március 13-án a Ludwig Múzeumban szervezett Kortárs és szakrális sorozat alkalmán Varga Mátyás költő, bencés szerzetes és Vojnich Erzsébet Munkácsy-díjas festőművész disputáján az egyházon belül megjelenő, a kortárs művészet befogadását gátló tényezők felvázolása mellett a kortárs művészet és egyház párbeszédének lehetősége került előtérbe. Szöveg: Galambos Ádám, fotó: dr. Nagy Miklós és Szőnyi András, videó: Szőnyi András (evangelikus.hu)

Varga Mátyás és Vojnich Erzsébet disputája

Varga Mátyás és Vojnich Erzsébet disputája a Ludwig Múzeumban

Videó ITT

Az egyházon belül megjelenő giccs és az egyház esztétikájának hiánya, mint a szakrális művészettől való elfordulás oka fogalmazódott meg az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Ludwig Múzeum által szervezett, immáron harmadik alkalommal megrendezett Kortárs és szakrális? című sorozaton. Varga Mátyás költő, bencés szerzetes és Vojnich Erzsébet Munkácsy-díjas festőművész disputáján a transzcendens művészeten keresztül történő megfogalmazási kísérletei kerültek fókuszba.

A művésznő meglátása szerint az alkotói folyamat nem önmagában, a művészhez köthető aktus, sokkal inkább egy kérdések és utak, tudatos és tudatalatti döntések sorozata, melynek egyik része csupán az alkotó.

Varga Mátyás a magyarországi szakrális művészettel kapcsolatban Graham Howes-ra utalt, aki szerint a szakralitás, mint fogalom minimum ötven évig nem kéne, hogy használatban legyen, hogy ismét megtisztulhasson a rárakódott félreértésektől. A bencés szerzetes utalt arra a kiállításra, mely a békásmegyeri evangélikus templomban került megrendezésre és Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós alkotásain keresztül a böjti időszakban a keresztút kérdéskörét fogalmazza meg. Itt Krisztus sírba-tétele – Vojnich Erzsébet Európa című alkotása – egy auschwitzi gázkamra részlete, mely jelenleg a békásmegyeri gyülekezet oltárképeként szerepel. Ez a kiállítás is jelzi, hogy az egyháznak szükséges saját kérdéseivel, a múlttal és a kortárs művészet által felvetett kérdésekkel párbeszédben állni, hogy az egyház által hirdetett örök tartalom – még ha néha provokatívan is –, de teológiailag tisztán túlmutasson az ábrázoláson.

A Kortárs és szakrális sorozat következő alkalma 2014. április 10-én lesz a Ludwig Múzeumban. Ekkor Nagy Tamás építész, Sulyok Miklós művészettörténész és Hafenscher Károly evangélikus lelkész ülnek egy asztalhoz, hogy megvitassák az építészet, a liturgia és képzőművészet oldaláról történő értelmezési lehetőségeket.

Videó ITT
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?