Lovász László és Orosz Gábor Viktor disputája

Európa kultúrájáról beszélgetett evangélikus teológus és az MTA elnöke – Videó!

Lovász László és Orosz Gábor Viktor disputája

Lovász László és Orosz Gábor Viktor disputája

Budapest – Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány évzáró alkalmán Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Orosz Gábor Viktor, az Evangélikus Hittudományi Egyetem egyetemi docense beszélgetett az európai kultúra lehetőségeiről.

Szabó B. András evangélikus lelkész moderálásával Európa értéke, identitása, múlttal való szembenézése és a jövő Európájának elképzelése került az Asztali beszélgetések sorozat fókuszába az évzáró dispután. A tudomány és teológia viszonyával kapcsolatban Orosz Gábor Viktor által hangsúly került a teológia kontextuális jellegére, vagyis annak hangsúlyozására, hogy egyes kérdéseket az adott kor kérdései között kell kezelni, megvizsgálni. Az élőben a világhálón is követhető dispután Lovász László kiemelte, hogy a tudományt és egyúttal a kultúrát sem elsősorban a meglelt válaszok, a sarkos kijelentések, sokkal inkább a viták, disputák, érvek és ellenérvek vitték előre. A beszélgetésen a pluralizmussal kapcsolatban megfogalmazódott, hogy olyan összetett világban élünk, amelyben a tájékozódás nehéz. Ezzel kapcsolatban Orosz Gábor Viktor úgy fogalmazott, hogy „gyülekezeteink a pluralizmus elsajátításának iskolái lehetnek. Nagyon fontos lenne, hogy ne konfliktusként fogjuk fel a sokszínűséget, hanem gazdagságnak.”

Európa egységével kapcsolatban Lovász László rávilágított arra, hogy az Európai Unió által megvalósított egységre törekvés az európai gondolkodásban nagyon újszerű gondolat, hiszen a most szövetséges államok a közelmúltban még véres háborúban álltak egymással. „Nagyon mély történelmi konfliktusok vannak az egyes országok között, amiket tisztázni kéne. Ugyanakkor, ha megfigyeljük nagyobb egyetemek hallgatói arányát, akkor látjuk, hogy a hallgatók kétharmada más országból érkezik, így egy sokszínű kultúrába nő fel. A jövő generációjának már nem a történelmi kérdések a meghatározóak, ők a kulturális sokszínűségbe nőttek bele, így eszük ágában sincs, hogy háborúzzanak egymással. A ma felnövő generációnak elképzelése egy békés Európa képére irányul és ez mindenképpen támogatandó” – fogalmazott az MTA elnöke.

A beszélgetés teljes terjedelmében ITT visszanézhető.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?