FORGÁCH András és CSEPREGI András disputája

Budapest – „Ijesztő olvasmány a mama első jelentése” – írja az édesanyja aktáiban olvasóként elmerülő Forgách András. Az ügynökkérdésről beszélgetett Csepregi András evangélikus lelkész, a Tényfeltáró Bizottság tagja és Forgách András író, dramaturg, az élő kötet nem marad című könyv szerzője.

FORGÁCH András és CSEPREGI András disputája

FORGÁCH András és CSEPREGI András disputája

Forgách András Élő kötet nem marad című, a Jelenkor Kiadónál megjelent könyve személyes, családi oldalról mutat rá a közelmúlt ügynökkérdéssel  szembesülő fájdalmára. A szerző kötetében ugyanakkor érzékenyen feltárja: a feldolgozásnak és a megismerésnek helye és ideje van. Csepregi András a Tényfeltáró Bizottság tagjaként a Magyarországi Evangélikus Egyház közelmúltat kutató csoportjának eredményeiről, a vizsgálat módszeréről közelített.

És hogy – immáron több mint huszonöt évvel a rendszerváltást követően – mennyire időszerű beszélni a múlt nehézségeiről? Erre mutattak rá a disputapartnerek azzal, hogy a médiában oly gyakran előkerülő ítélkezés helyett egy olyan világ lélektanába vezették be a jelenlévőket, melyben ártatlannak maradni korántsem volt egyszerű. „Ha valakiről azt mondjuk, hogy III/I-es, III/II-es vagy III/III-as, az még önmagában ne jelentse azt, hogy akkor ő pária a szememben – fogalmazott Forgách András, aki Hegel gondolatát hangsúlyozva kiemelte, hogy egy embert, a sorsát átfogóan kell tekinteni. Íróként az a dolgom, hogy ezt a fajta ítélkezést feloldozzam, mert a világ nem ilyen meghatározásokból épül fel” – mondta a szerző. Az ítélkezés helyett Csepregi András és Forgách András a feldolgozás fontosságára hívta fel a figyelmet. A beszélgetőtársak arra mutattak rá, hogy a közelmúlt megközelítésének számos olvasata van. „Az egyházon belül nem alakult ki egy egységes kultúrája annak, hogyan kell a feltárással, annak értékelésével és nyilvánosság elé tárásával foglalkoznunk” – hangsúlyozta az evangélikus lelkész. A disputapartnerek a közelmúltról kialakítandó közös nyelven beszéltek, hangsúlyozva, hogy a társadalmi párbeszéd elengedhetetlen ahhoz, hogy a huszonegyedik században meglássuk, feltárjuk és értelmezzük gyökereinket.

Csepregi András és Forgách András disputája az alábbi videón teljes terjedelmében visszanézhető:

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2022. november »
november
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?