PIM Nyári Fesztivál - Irodalom másképp

— Felvéve: ,

A Petőfi Irodalmi Múzeum szabadtéri nyári fesztiválja

PIM Nyári Fesztivál - Irodalom másképp

PIM Nyári Fesztivál - Irodalom másképp

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2017. június 25., 07:45 meddig:
2017. július 14., 21:45
Helyszín: Budapest, PIM
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

PIM Nyári Fesztivál - Irodalom másképp

A Petőfi Irodalmi Múzeum szabadtéri nyári fesztiválja

Petőfi Irodalmi Múzeum
2017. június 25. - július 14.

 PIM Nyári Fesztivál - Irodalom másképp

A Károlyi-palota udvarán a kert gesztenyefái szolgálnak a tizenötödik PIM Nyári Fesztivál díszletéül. Június 25. és július 14. között a könnyed nyári estéken a zene, a képzőművészet és a színház lesz az irodalom társa. A rendezvénysorozat a Concerto Budapest estjével indul. Az innovatív műsorszerkesztéséről és az egyéni hangzásáról ismert nagyzenekar Sztravinszkij kamaraoperájának zenekari szvit változatát adja elő, majd Harcsa Veronika énekli Berio Beatles-dalait és egy egzotikus hangzású dalciklust június 25-én, vasárnap. A másnapi koncertet Arany János versei szervezik egységgé. A kétszáz éve született költő műveit a Kaláka zenésítette meg. Az esten a legismertebb Arany-műveket Cakó Ferenc homok-animációja és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (művészeti vezető Zsuráfszky Zoltán) kelti életre. A kortárs irodalom igazi rockandroll – ezt bizonyítja június 29-én a Rájátszás koncert, amely játék a szavakkal és a zenével. Az izgalmas irodalmi és zenei produkcióban ismert rockzenészek és kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Toldi Miklós bőrébe bújik Csőre Gábor színművész július 3-án.  Arany klasszikus remekművét az élőzene és a különleges vizuális effektek igazi mai történetté varázsolják. Arany saját költeményeit, Petőfi verseit is megzenésítette, és gitárját pengetve, dalait dudorászva szórakoztatta magát. Július 5-én kiváló világzenészek, jazz-muzsikosok, experimentális formációk lépnek párbeszédbe Arany melódiáival. Dresch Mihály, Ferenczi György és a Rackajam, Ágoston Béla és Busa Pista hangszerelik élő, kortárs kompozícióvá Arany, Petőfi és József Attila örökségét. „Jazzben mondja el” július 9-én a Hot Jazz Band. Ezen az estén Schell Judit és László Zsolt segítségével Márai Sándor, Rejtő Jenő, Kellér Andor írásaiból, korabeli újságírókból szemezgetve idézik meg a húszas-harmincas évek világát, a jazz aranykorát. Július 11-én a zenekar helyett az énekhangé lesz a főszerep, ugyanis Arany János balladái a capella, azaz csak énekhanggal, több szólamban szólalnak meg. Szörényi Levente klasszikus Vörös Rébék-feldolgozása mellé Szirtes Edina Mókus írt új dalokat Kováts Kriszta számára, akinek a Fool Moon öttagú férfi énekegyüttes lesz partnere ezen az estén. Farkas Gábor Gábriel énekel és helyben készülő rajzai, a belőlük generált videó ad különleges látványvilágot az estének. Az utolsó estére elcsendesedik a PIM Nyári Fesztivál: július 14-én barátok, írótársak, művészek emlékeznek az egy éve elhunyt Esterházy Péterre.

Jegyek a Múzeum pénztárában és online a jegymester.hu oldalon vásárolhatók.
Az Esterházy-emlékestre a belépés ingyenes.

 

Program

 

2017. június 25. vasárnap, 20.00 / esőnap: június 27.

Concerto Budapest

Vezényel: Keller András

Vendég: Harcsa Veronika

 

Program:

Sztravinszkij: A katona története – szvit
Berio: The Beatles Songs
Berio: Folk Songs

Jegyár: 3000 Ft

 

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe. Az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. A Concerto Budapest visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé. Művészeti vezetője 2007 óta a Liszt- és Bartók-Pásztory díjjal kitüntetett Keller András, hegedűművész, pedagógus, a világhírű Keller Quartet alapítója.

 

Keller András

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanárai Kovács Dénes, Rados Ferenc és Kurtág György voltak, Salzburgban Végh Sándor növendékeként folytatta tanulmányait. 1983-ban lett az Országos Filharmónia szólistája, illetve az Állami Hangversenyzenekar és a Budapest Fesztiválzenekar koncertmestere. 1987-ben megalapította a Keller Quartettet, amellyel 1990-ben megnyerték a világ két legjelentősebb vonósnégyes versenyét: az Evianit, a Reggio Emiliai Borcianit. Szóló- és kamarazene felvételeivel elnyerte a legrangosabb díjakat, például 1996 és 2006 között hat alkalommal a Deutsche Schallplattenpreis-t, valamint a MIDEM Classical Award-ot, Victoire Prix-t, Record Academy Award-ot, Grand prix du Disque-t, Caecilia Prix-t. Nemzetközi elismerései mellett 1995-ben Liszt-díjjal, 2012-ben Érdemes Művész és Bartók-Pásztory díjakkal tüntették ki. Világszerte tart mesterkurzusokat és szinte az összes vezető hangversenyteremben megfordult koncertkörútjai során. 2007 óta a Concerto Budapest vezető karmestere és zeneigazgatója. 2016 óta a prominens londoni Guildhall School of Music and Drama hegedűprofesszora.

 

Sztravinszkij: A katona története

A katona története (Histoire du soldat) kamaraopera az első világháború alatt született „forradalmi művészeti újítások” egyik darabja, mely ugyanakkor modernitását tekintve meglepő alkotás. Az opera – mely abból az elgondolásból született, hogy érthető legyen mindenki számára – a zene, a színház és a tánc kísérleti összekapcsolásának eredménye és az alig több mint egyórás időtartama alatt a XX. század zenei és színházi újításaira összpontosít. Az Igor Sztravinszkij és Charles-Ferdinand Ramuz ötlete alapján 1918-ban, a háború alatt írott művet ugyanabban az évben láthatta a közönség Lausanne-ban. Az opera egy dezertőr katona viszontagságos történetét meséli el, aki a démoni hatalomért cserében eladja a lelkét az ördögnekA koncerten a mű zenekari szvit változata hangzik el.

 

Berio: The Beatles Song

Berio nem idegenkedett a kortárs zene semmilyen formájától, így a popzenétől sem. Az ötvenes években a lemezeladások jelentős része klasszikus zene és jazz volt. Ez a hatvanas évekre lecsökkent az összes eladott lemez tíz százalékára, többek közt éppen a Beatlesnek köszönhetően. Az ebből is fakadó idegenkedés és elutasítás a komolyzenészek részéről tulajdonképpen érthető. Berio volt az, aki elsőként vette észre az egyszerű Beatles dallamokban rejlő lehetőséget, és kezdett dolgozni velük, akár egy jazz zenész a standardokkal. A dalokat Harcsa Veronika tolmácsolja.

 

Berio: Folk Songs

Népzenei alapanyaggal dolgozni mindig az örök felfedezés izgalma – vallotta szüntelen ámulattal az olasz zeneszerző. Valamelyest meglepő módon, hiszen amúgy tán semmi nem jellemezte jobban alkotói közelítését, mint éppen a hagyományok hátrahagyása, s merész felülbírálása. Nem csupán a folk muzsika tisztasága, de Cathy Berberian amerikai mezzoszoprán éneke is különösen inspirálóan hatott rá, így született e dalciklus. Az amerikai, örmény, francia, olasz, szardíniai és azerbajdzsáni melódiák némelyike valójában műdal, de ez nem von el egzotikus hangulatukból. A hatásos előadáshoz szükséges egyedi hangképzési követelmények pedig különleges technikai kihívásokat támasztanak előadójukkal szemben. A dalok Harcsa Veronika előadásában szólalnak meg.

 

2017. június 26. hétfő, 20.00 / esőnap: június 28.

Kaláka: Arany verskoncert

Ezen az esten Arany Jánosé a főszerep – dalban, táncban és képben. Az új kiadásban megjelent Kaláka – Arany János Hangzó Helikon-kötet élő bemutatóján a költő legismertebb versei hangoznak el a Kaláka és a vendég Balogh Kálmán előadásában: például a Családi kör, az Epilógus, A tamburás öregúr, Huzella Péter pedig a Letészem a lantot című költeményt énekli el. Cakó Ferenc homok-animációja a Zách Klára című balladát kelti életre. Az estet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A walesi bárdok táncprodukciója zárja.

 

Közreműködik a Kaláka együttes: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs

Vendégművészek: Balogh Kálmán, Cakó Ferenc, Huzella Péter, Pál István „Szalonna” és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (művészeti vezető: Zsuráfszky Zoltán)

 

Jegyár: 2800 Ft

 

2017. június 29. csütörtök, 20.00 / esőnap nincs

Rájátszás

A Rájátszás játék verssel és zenével, körülbelül tíz ember közös magánügye. Az utóbbi évek legizgalmasabb irodalmi és zenei produkciója, amelyben a létrehozás és az előadás nem arról szól, hogyan lesz valaki személyesen nagy sztár, hanem arról: hogyan lesz egy dal nagyon jó.

 

Fellépők: Beck Zoltán, Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László, Sárközy Zoltán Papa

 

Jegyár: 2500 Ft

 

2017. július 3. hétfő, 20.30 / esőnap: július 7.

Arany János: Toldi

Előadja: Csőre Gábor

Rendező: Paczolay Béla

 

„Egy, csak egy legény van talpon a vidéken,
Meddig a szem ellát puszta földön, égen.”

Toldi Miklós a hősiesség és a bátorság, a kitartás és a hűség, a becsület és az emberség példaképe. Arany János elbeszélő költeménye, a magyar irodalom klasszikus remekműve 1846-ban született a Kisfaludy Társaság pályázati felhívására. Toldi Nagy Lajos király nagy erejű vitéze volt, kinek emlékét sok legenda őrizte.
Az elismerésért és megbecsülésért küzdő fiú lebilincselő kalandjai most a PIM Nyári Fesztiválján a különleges atmoszférájú Károlyi-palota kertjében elevenednek meg Csőre Gábor előadásában, melyet az élőzene és a különleges vizuális effektek igazi mai történetté varázsolnak.

 

Zenészek: Barabás Béla, Galántai Zsolt

 

Díszlet: Hujber Balázs

Jelmez: Mester Dóra

Zene: Barabás Béla

Animáció: Kiss Virág, Lengyel Nóra, Szabó Péter, Umbrella.tv

Animációs rendező: Csáki László

Vetítés: Szilágyi Lóránd

Mozgás: Király Attila

Dramaturg: Kovács Krisztina

Szcenika: Krisztiáni István

Ügyelő: Röthler Balázs

Súgó: Zsolnay Andrea

A rendező munkatársa: Várnai Ildikó

A Vígszínház produkciója

 

Jegyár: 2800 Ft

 

2017. július 5. szerda, 20.00 / esőnap nincs

Dalköltők és költői dalok

 

Egy üdítő nyári koncert a PIM árnyas udvarán? Ráadásul költőfejedelemek dalaiból?!

Nem is akármilyen körítéssel!

Arany János, Petőfi Sándor, József Attila versei, saját zeneszerzeményei fognak felcsendülni a kastélyudvaron. A frissítő hangulatról maguk a zenekarok fognak gondoskodni: korszerű, eleven köntösbe öltöztetik a legnagyobbak verseit.

Arany János például maga is komponált, e melódiák szólalnak meg világzenei feldolgozásban. József Attila dallamos költeményei - miközben "Lágy szellők táncot járnak a puha füveken" - újabb horizontokat "pendítenek meg", Petőfi Sándor pezsdítő sorairól pedig prózában beszélni már nem is érdemes!

Ferenczi György és zenekara, valamint a Nana Vortex muzsikusai neves vendégművészekkel kiegészülve a tőlük megszokott kreativitással és igényességgel csapnak a húrok közé - hogy a hőmérséklet mellett a hangulat is tetőfokára hágjon!

 

fellép: Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Nana Vortex

vendégek: Ágoston Béla (Zuboly, Ágostones), Busa Pista (Zuboly, Irie Maffia)

 

Jegyár: 2000 Ft

 

2017. július 9. vasárnap, 20.00 / esőnap: július 10.

Jazz-ben mondom el neked...

magyar írók és költők vallomásai a jazz-ről

 

Előadják zenében és szóban: a Hot Jazz Band, Schell Judit és László Zsolt színművészek

A zenekar tagjai: Bényei Tamás – trombita, bendzsó, ének, hangszerelés, zenekarvezető; Fodor László – klarinét, szaxofon, Szabó Lóránt – gitár, bendzsó, Juhász Zoltán – bőgő, Galbács István – dob

A szövegeket válogatta: Thuróczy Gergely

Rendező: Meskó Zsolt

 

A Hot Jazz Band-et már nem kell bemutatni a közönségnek. A harmincéves fennállását ünneplő zenekart leginkább a korai jazz és a két világháború közötti magyar könnyűzenei termés Karády-, Kabos-, Jávor-, Latabár-filmek zenéinek korhű megszólaltatóiként ismeri és szereti a hazai hallgatóság. Ezen az estén Schell Judit és László Zsolt segítségével Márai Sándor, Rejtő Jenő, Harsányi Zsolt, Sík Sándor, Kellér Andor írásaiból és korabeli újságok szemelvényeiből válogatva idézzük meg az 1920-as ’30-as évek világát, a jazz aranykorát.

 

Jegyár: 2200 Ft

 

2017. július 11. kedd, 20.30 / esőnap: július 13.

Kováts Kriszta: Aranyóra

Arany János balladái a cappella

zene: Szirtes Edina Mókus, Szörényi Levente (Vörös Rébék)

Kováts Kriszta - ének, rendezés
Szirtes Edina Mókus - ének, hegedű
Fool Moon énekegyüttes - ének
Farkas Gábor Gábriel - ének, rajz, video
Keönch László Farkas – beatbox
Jammal - beatbox

„Edward király, angol király / Léptet fakó lován: /Hadd látom, úgymond, mennyit ér /A velszi tartomány.”

Ki ne ismerné ezeket a sorokat? Na de énekelve?
Az Arany-óra több műfajt ötvöz egybe: koncertet és színházat, képzőművészetet, videót és irodalmat. De a legfontosabb, hogy Arany János balladái csak énekhanggal, azaz a cappella, több szólamban szólalnak meg. Szörényi Levente klasszikus feldolgozása mellett (Vörös Rébék) Szirtes Edina Mókus írt új dalokat Kováts Kriszta számára. Partnerei az itthon és külföldön is népszerű Fool Moon öttagú férfi énekegyüttes, valamint Farkas Gábor Gábriel. Ő nemcsak énekel, de helyben készülő rajzai és az ezekből generált video adja majd a műsor látványvilágát. A ritmusszekciót Keönch László Farkas és Jammal beatbox-os előadók alkotják. Az este különlegessége, hogy a zeneszerző Szirtes Edina Mókus is fellép, aki – amellett, hogy néhány balladában is énekel vagy hegedül - Kováts Krisztával és Jammal-lal imporovizál is.

Az elhangzó balladák:
Mátyás anyja, Vörös Rébék, Árva fiú, Hídavatás, Éjféli párbaj, Zách Klára, Tetemrehívás, Népdal, A walesi bárdok, Ágnes asszony

 

Jegyár: 2500 Ft

 

2017. július 14. péntek, 20.00 / esőnap: nincs

Esterházy Péter emlékest

Barátok, írótársak, művészek emlékeznek az egy éve elhunyt íróra.

A belépés ingyenes.

 

Dátum: 
2017. június 25. 20.00 - 2017. július 14. 20.00
Online jegyvásárlás: 
http://nyarifesztival.com/wp-content/uploads/2017/05/NyariFeszt2017-hatter-rombusz-dark2-wp.jpg
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. március »
március
HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?