Magunkról

Bemutatkozik az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány

 

Asztali beszélgetések

Történetünk

Logónk

A kuratórium tagjai

Az Alapítvány munkáját segítik

 

Asztali beszélgetések ...

 

Az Asztali beszélgetések című előadássorozat célja az egyház és a társadalom összekapcsolódását szorgalmazó kulturális közeg megteremtése. Egy helyet kívánunk biztosítani azok számára, akik érdeklődnek az egyházi és a világi gondolkodás széleskörű gondolatainak megismerésére.

Az Asztali beszélgetések formáját tekintve disputa, vagyis egy közéleti személy és egy evangélikus lelkész beszélgetését, illetve a hallgatóság számára biztosított nyílt beszélgetést jelent havi egy alkalommal. A városi szinten meghirdetett rendezvény gondolkodásra, különböző szemléletek megismerésére, különböző emberek akár egymással ellentétes gondolatainak megismerésére kívánja az érdeklődőket serkenteni.

Fontosnak látjuk, hogy a beszélgetések különböző témájúak legyenek. Így törekszünk arra, hogy a mai társadalmi problémákról különböző megvilágításban beszélgessünk pártpolitikától mentesen.

Célnak neveznénk meg ezenkívül az egyházi és a "világi" értékrendről a fiatalság körében való gondolkodás elősegítését. Így terveink közt szerepel az Asztali beszélgetéseken elhangzó beszélgetésekre egy tudományos diákkört építeni /circulus/, mely fiataloknak adna lehetőséget az európai, a magyar és az egyházi értékrend megismerésére és az azon való gondolkodásra.

Jelenleg Balatonbogláron, Budapesten (a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, és a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban), továbbá Gödöllőn és Vácott, a Váci Fegyház és Börtönben vannak rendezvényeink.

 

Történetünk:

 

Az Asztali beszélgetések című programsorozat 2004 októberében indult Győrött. A kezdeményezés két éven keresztül Győr városában valósult meg. A rendezvények sikerei talán abból fakadtak, hogy mind az egyházi emberek képesek voltak a templom falain kívülre menni és vállalni egy közéleti beszélgetést, mind pedig meghívott beszélgetőtársaink elfogadása, miszerint szükség van a közös gondolkodásra.

Ennek a kettős nyitásnak eredménye, hogy egyre több helyről kaptunk megkereséseket, hogy szervezzünk ott is hasonló, nyitott rendezvényeket.

Ennek hatására gondoltuk, hogy szükséges egy szervezetet létrehozni, amely nonprofit jellegéből kifolyólag ugyanúgy tudja a továbbiakban végezni munkáját. Így a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség és a Győri Evangélikus Egyházközség közösen megalapították az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítványt.

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítványt a Fővárosi Bíróság 2007. május 25-én jegyezte be.

Tevékenységi körünk 2007. óta Lengyel Anna és Rados Péter megkeresésére egy újabb szellemi irány szervezésére, az Egycseppes esték terjed ki. Az esteken képzőművészek, közéleti személyek, kutató diákok, építészek, írók, énekesek mutatkoznak be. Az alkalmak úgy, mint az Asztali beszélgetések nyilvánosak, így azon bárki díjmentesen részt vehet. Az Egy cseppes esték így közösség, az együttlét öröme és a tartalmas szellemi gondolatokban való elmélyülés helyszíne.

Ezen kívül számos kiállítás megvalósításában és lebonyolításában is részt veszünk.

Egycseppes Esték

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány segítségével Lengyel Anna és Rados Péter elindította az Egycseppes esték nevű rendezvénysorozatot, amelyen a két házigazda továbbra is megszólaltatja mindazokat, akik saját emberségük lelki-szellemi gazdagságából valami fontosat ki szeretnének fejezni, és meg szeretnék osztani embertársaikkal.

Az Egycseppes esték a társadalom széles és átfogó palettájáról szólaltatja meg a legkülönfélébb területeken tevékenykedő embereket. Írók, költők, képzőművészek, irodalom - és művészettörténészek, jogászok, orvosok, természettudósok, lelkészek, előadóművészek, újságírók, sportolók, egyetemi hallgatók stb. beszéltek életvezérlő elveikről, világszemléletükről, életfilozófiájukról - az emberség lényegének és jelenségeinek megannyi, egy-egy csepp egyedi és megismételhetetlen aspektusáról.

Logónk:

 

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány logója Kovács László Putu, a Szentendrei Művésztelep tagjának egyik alkotásából született meg. Az alkotás címe: Átjáró

A logó egy szervezetnél mindenképpen kifejező. Mi az Átjáróval a találkozást, az egy alapzatról való indulást és az egymáshoz való közeledést próbáljuk kifejezni. Találkozás, két ív, amely bár nem ér össze, mégis egymáshoz közelít. Vonalaiban, formájában a hasonlóságra és nem az ellentétre utal. A két ív egyben két kéz is lehet, amely egymáshoz közelítve, egymást átkulcsolva nemcsak a földi együttlét harmóniáját, hanem az Istennel való találkozást is kifejezheti.

 

 

A kuratórium tagjai:

 

Elnök: Galambos Ádám - teológus hallgató

Kuratóriumi tagok:

Aradi György - Budapest-fasori evangélikus lelkész

Asztalos Richárd - teológus hallgató

Bedecs András - teológus hallgató

Koltai Zsuzsa - teológus hallgató

Ócsai Zoltán - győri evangélikus igazgatólelkész

Petri Gábor - szerkesztő

Pőcze Tamás dr. - jogász

Verebics Éva Petra - teológus és esztétika szakos hallgató

Elérhetőségünk

 

Az Alapítvány működését segítik:

 

Csermák Zsuzska - rendezvényeink önkéntes fotósa honlap

Farkas István - a Mosonmagyaróvári Piarista Rendház vezetője

Gödör Klub honlap

Kondella Mihály - rendezvényeink önkéntes fotósa;  honlap

Kiss Tamás - újságíró, (evangelikus.hu)

Lengyel Anna és Rados Péter - Az Egycseppes Esték házigazdái az Egycseppes Esték honlapja

Magyari Márton - önkéntes

Mosonmagyaróvári Piarista Rendház - mosonmagyaróvári rendezvényeink társszervezője honlap

Petőfi Irodalmi Múzeum - Budapest - honlap

Magyar Nemzeti Galéria - Budapest - honlap

Papp György Tamás és Élő Dorottya - mosonmagyaróvári rendezvényeink társszervezői

Pilinszky János Irodalmi Kávéház  honlap

Deák téri Evangélikus Gimnázium

Vida Andrea - önkéntes

 Ezúton is köszönjük segítőinknek fáradozásukat.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek