Szvorák Katalin - "Dúdoltam én..."

— Felvéve: ,

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2009. 11. 13.
mikortól: 19:00 meddig: 21:00
Helyszín: Budapest
Név Szvorák Katalin honlapja
Jelenlévők Szvorák Katalin
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

„Dúdoltam én..."

Szvorák Katalin

2009. november 13., 19 óra

 

http://www.szvorakkatalin.hu/images/sajtokep/portre03.jpg

 

Szvorák Katalin lesz a Hagyományok Háza „Dúdoltam én..." sorozatának következő vendége.

A November 13-i műsor bepillantás egy énekelt pályaképbe harminc év dallamfoszlányain keresztül, röpke válogatás néhány önálló albumról a kezdetektől a jelenig. Ízelítőként felcsendül majd egy-két népének, zsoltár és himnusz A Nap megszentelése című legújabb lemezről. Közreműködik Andrejszki Judit (ének, csembaló, orgona), Pejtsik Péter (cselló) és a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Gombai Tamás sal, továbbá vendégként megszólal néhány ifjú tanítvány a Jassó testvérek ( Margit és Gellért), a Sasvári testvérek (Borcsa, Berci és Marci), Farkas Enikő , Lindner Zsófi , Tamási Rebeka, Tímár Sára és Völner Eszter. A műsorban elhangzik Batta György felvidéki költő Egy mondat a szeretetről című verse Tóth Zsóka szavalóművész előadásában.

A kivételes tehetségű énekesnő felvidéki születésű, az Ipoly-menti Pinc faluban eltöltött mesés gyermekévek és a füleki iskolák után került az ELTE magyar-könyvtár szakára, és lett az Eötvös kollégium tagja.

Első látványos énekes sikereit (kétszeres győzelem a szlovákiai magyarok népdalversenyén 1976-ban és 1978-ban) hamar követték az újabbak: 1980-ban, már Magyarországon, a Népművészet Ifjú Mestere lett, 1981-ben pedig a Röpülj páva versenyen lett első. Ezután a Honvéd Művészegyüttes magánénekese lett több mint húsz évig. 1996 óta tanít a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában.

Énekes pályáját elismerések övezik: Liszt Ferenc-díj (2000), Hungaroton -díj (2001), Kodály Zoltán-díj (2002) és a Bartók Béla Emlékdíj (2007). Fülek város és Pinc díszpolgára.

Énekelt a Vízöntő, a Bekecs, a kassai Csámborgó, a Hegedős és a Gombai zenekarokkal, megalapítója és szólistája a Kőfaragó Együttesnek, rendszeresen fellépett az Etnofon Zenei Társulással és az Odessa Klezmer Banddel. Eddig 25 lemeze jelent meg. Gyermekeknek készült felvételein generációk nőttek fel, autentikus népzenei lemezei a Kárpát-medencei népdalkincs közös gyökereit tárják elénk, versmegzenésítései hiánypótlóak, az egyházi népénekekből készült műsorai a népi vallásosság élményét csempészik szívünkbe.

 

Róla írták:

Jó, hogy van Szvorák Katink, akit neve és nyelve többfelé köt, s akinek éneke híd. Nem gigászi híd kell ide, hisz a szakadék képzelt csupán. Elég egy palló, amelyen átsegít a túlsó partra. Ahol mi magunk vagyunk. Ha ő énekel, nyugodtan forgatom a földgömböt. A kicsiny pont harmóniája hallik."

Hollós Máté zeneszerző

 

Boldog ember lehet nagyon, hiszen arany hangját "ezüst muzsika" kíséri hűségesen."

Utassy József költő

 

Egyszerűsége, természetessége, énekének zenei és emberi tisztasága változatlan a kezdetektől máig. Az induláskor nem akárki, kivételes előadóművészünk, Palotai Erzsi illette ifjú dalos pályatársát a kedves névvel: „a napsugár kishúga". Szvorák Kati ma is az."

Rajk András kritikus, újságíró

 

„...átragyog a hangja minden sötétségen. Élmény hallgatni borongós napokon, tavaszodó időben, nyári alkonyatkor. Vigasztal, erőt ad, bearanyoz..."

Borzák Tibor újságíró


Belépő: 1800 Ft

Diák-, nyugdíjas: 1000 Ft

Hagyományok Háza

 

www.szvorakkatalin.hu

 

 

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek